2 mei 2016

Energie

Energie op je studentenkamer

Ga je voor het eerst op kamers? Dan komen er veel zaken kijken bij je verhuizing. Zo moet je bijvoorbeeld je energierekening zelf betalen. Studenten hebben meestal een klein budget, dus het is van belang dat je de beste deal krijgt. Daar helpen we graag bij.

Wat kost energie?

We beginnen met de belangrijkste vraag: “Wat kost energie?” Dat hangt geheel af van jouw verbruik. Het is goed om te weten dat als je nieuw in een woning trekt, het verbruik is gebaseerd op de vorige bewoners. Na een jaar wordt dat bedrag rechtgetrokken. Je geeft dan je meterstanden door aan de energieleverancier. Heb je teveel betaald? Dan krijg je iets terug. Heb je te weinig betaald, dan moet je iets betalen.

We noemen dit het termijnbedrag. Dat bedrag kun je zelf vast laten zetten. Betaal liever iets te veel dan te weinig, dan krijg je nog eens iets terug. Het termijnbedrag kun je zelf regelen via de klantenservice van de energieleverancier. Op jaarbasis verbruikt één student voor ongeveer 270 euro aan gas en water (bron: Milieu Centraal).

Is de energierekening inclusief?

Als je op kamers gaat, is de kans groot dat de energiekosten bij de huurprijs in zitten. Je betaalt dan voor gas, water en licht aan de huisbaas. Het kan zijn dat je deze rekening samen met huisgenoten betaalt, of dat je apart betaalt. Hoe dat precies zit, staat in het huurcontract. Het is verstandig om dit na te vragen bij de huisbaas.

Moet je de rekening alleen betalen? Dan wordt er een bedrag per maand bepaald. Aan het eind van de maand kijkt de huurbaas of je meer of minder dan de geschatte hoeveelheid energie verbruikt hebt. Als je meer hebt verbruikt dan geschat, moet je dat bedrag aan het eind van de maand bijbetalen. Voordat je op kamers gaat is het dus goed je in te lezen in de afspraken die voor de energiekosten gelden.

Zelf een contract regelen

Misschien ga je niet op kamers, maar woon je samen met vrienden, met je vriend of met je vriendin. In dat geval zit het energiecontract niet bij de huur of de koop inbegrepen, maar moet je deze zelf regelen. Het is verstandig om eerst energie te vergelijken voordat je een contract afsluit, op EnergieAanbieding.com en EnergieActies.nl kun je handige overzichten vinden van mooie acties. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Je hebt de keuze uit een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een dubbeltarief betaal je overdag een normaal tarief en tussen 21.00 en 07.00 een lager tarief. Als je ‘s avonds en ‘s nachts meer thuis bent en juist dan energie verbruikt, kan een zogeheten ‘dubbeltarief’ goed uitpakken. Ben je meer overdag thuis en verbruik je dan energie? Dan past het enkeltarief goed bij je. Als je kiest voor een dubbel tarief, heb je daar een aparte meter voor nodig. De energieleverancier komt deze aansluiten.

Daarnaast heb je nog de keuze uit een vast tarief of een variabel tarief. Bij een vast tarief zit je voor een tijd aan de energiemaatschappij vast. Vaak is dat één of twee jaar. Je mag dan niet overstappen, maar betaalt ook niet extra als de kale energieprijzen stijgen. Bij een variabel tarief mag je altijd weg, maar betaal je meer als de kale energieprijs stijgt. Met ‘kale energieprijs’ bedoelen we ‘de kosten van het produceren van energie, zonder belastingen.’

Antikraak wonen

Tegenwoordig wonen steeds meer studenten antikraak. Logisch, want het is erg goedkoop, terwijl je soms in paleizen terecht komt. Maar het kent ook een groot nadeel: je woont er niet voor lange tijd. Zoek daarom uit of je voor adreswijzigingen moet betalen bij de energieleverancier. Anders gaat het flink in de papieren lopen als je weer moet verhuizen.

Je energierekening verlagen

Natuurlijk betaal je liever niet te veel voor energie. Je kunt de kosten zelf lager maken door zuinig om te gaan met energie. Dat houdt in: korter douchen, de kachel een graadje lager en gezamenlijk kleding wassen. Dat laatste is iets waar veel studenten niet bij nadenken. Je gooit je was in de wasmachine, gooit het later in de droger en dat doet iedereen na elkaar. Als je samen wast, scheelt dat heel veel energie. De energiekosten worden dan voor iedereen lager.

Een ander goed idee is om jaarlijks te kijken of er een goedkopere energieleverancier is. Vergelijk daarom na een jaar de verschillende energie acties op bijvoorbeeld EnergieActie.net. Op die manier kun je soms wel een paar tientjes per jaar besparen. Dat geld kun je dan weer uitgeven aan een gezellig avondje uit.

X